Museum Gent

Verhalen

Tilburgse studenten gaan op museumbezoek

Binnen het curriculum van Howie the Harp is ruimte voor invulling vanuit de studenten zelf. In Tilburg ontstond zo het idee om het museum Dr. Guislain in Gent te bezoeken. Hierbij een verslag van Lieke.

8.45- Tilburg: Met drie busjes vol met Howies vertrekken we naar Gent. Vandaag hebben we een schoolreisje; Op bezoek bij Museum Dr. Guislain. Dit is een oud gesticht, dat sinds 1986 ook geopend is als museum. Vandaag de dag wonen en verblijven er nog steeds cliënten in een centrum naast het museum. Wanneer we in het pittoreske Gent parkeren, verbaas ik me over de grote houten deur van het ‘’gesticht’’. Er is een prachtige binnentuin en de gebouwen zijn erg groot en statig. Ik kon duidelijk voelen dat ik in een andere leefwereld te gast was. Onze grote groep deelt zich op in twee groepen waarin we twee rondleidingen zullen krijgen. De eerste rondleiding ‘’schaamte’’, maakte op mij veel indruk. In deze oude slaapzaal, is elk jaar een andere tentoonstelling te zien, zoals melancholie/depressie vorig jaar, en dit jaar schaamte. Ik vind het een erg sterk thema omdat schaamte iets is, dat iedereen raakt. Schaamte is iets wat iedereen ervaart, en ook iets wat wij veel in ons werk als ervaringsdeskundigen tegen kunnen gaan komen. Het thema was breed en logisch opgebouwd, door te beginnen met Adam en Eva, en hoe volgens de Bijbel, maar ook andere religiën schaamte / preutsheid / naaktheid bekeken is en hoe men hier nu nog naar kan handelen. Er waren veel diverse kunstwerken te zien, die allemaal iets te doen hadden met schaamte. Zo was er een foto van naakte Chinese mannen die allemaal in een ongemakkelijke positie zaten, deze foto was provocerend bedoeld, om de onderdrukte maatschappij in China aan de kaak te stellen. Er waren tekeningen van vrouwelijk schaamhaar, in pop-art stijl, die heel abstract je lieten nadenken over schaamte, dit zit namelijk al in het woord ‘’schaamhaar’’. Er hingen peniskokers, die door inheemse culturen gedragen worden, en waarmee zij toch een stukje van hen lijf bedekken. Iets wat veel indruk op mij heeft gemaakt, is een filmpje over een Japanse man, die zich heel erg schaamde voor dat hij nog leefde, zijn vriend was wel gestorven voor het vaderland, iets wat ze beiden beloofd hadden te doen. Het was aandoenlijk om te zien hoe hardnekkig schaamte kan zijn, en hoe zeer het iemand jaren later nog kan dwarsbomen.

Na een hapje en een drankje in het ‘’museumcafé’’, was het tijd voor de tweede rondleiding; ‘’de geschiedenis van de psychiatrie’’. Een interessant onderwerp. Persoonlijk wist ik er al vrij veel van af, maar toch was het boeiend en legde onze rondleidster veel uit. Ik denk dat het belangrijk is om globaal de geschiedenis van de psychiatrie te weten wanneer je in de psychiatrie/hulpverlening werkt. Alles wat we vandaag de dag doen, is namelijk gestoeld op alles wat er voor ons al is goed gegaan en vaak minder goed gegaan. Belangrijk is om te bedenken dat de mensen toen, het beste deden wat ze konden voor de patiënten binnen de mogelijkheden die er toentertijd waren. Ik vond het vrij heftig om sommige apparaten te zien, en te horen van methoden die gebruikt werden. Zo werden mensen in een soort ‘’kist-bedden’’ gestopt, en werden mensen in coma gelegd door insuline door hen neus naar binnen te sturen. Er zijn veel gruwelijke dingen gebeurd in de geschiedenis die ik hier verder niet ga beschrijven. Het schokkende aan deze methoden vind ik, dat op vele plekken in de wereld deze nog steeds worden toegepast. Ik denk niet dat de psychiatrie van vandaag de dag perfect is, verre van, we zijn gelukkig al wel een stuk verder dan in de begin periode van dit ‘’gesticht’’ en ik denk dat ik blij mag zijn, dat ik zelf ben behandeld in deze eeuw met de huidige tijdsgeest. Maar weten wij veel, denken ze over 200 jaar van, nou, dat was toch niet zo een goede zet die ervaringsdeskundigen van toen, wanneer er weer meer kennis is. Al met al vond ik het een leuke, interessante en leerzame dag. Ik heb mij goed vermaakt en ben erg moe. Het is fijn om een keertje iets anders te doen dan op school opletten en luisteren, we zijn er even uit geweest. Ook vond ik het leuk om mijn klasgenoten op een andere manier te zien vandaag.