Ervaringsdeskundige inzet in leiderschap, advies en bestuur


Wil je ervaren hoe je jouw eigen (ontregelende) levenservaring buigt naar ervaringskennis en uiteindelijk ervaringsdeskundigheid? Wil je richting geven aan de inzet van ervaringsdeskundigen in jouw organisatie? Dan is de opleiding ‘Ervaringsdeskundige inzet in leiderschap, advies en bestuur’ iets voor jou. De opleiding is een co-productie van PAO Psychologie en Howie the Harp. 

Waarom?

Ervaringsdeskundigen geven professionele inzichten aan organisaties en vakgenoten. Dit leidt tot waardevolle nieuwe invalshoeken en oplossingen. De ervaringskennis raakt direct de behoefte aan erkenning, herkenning en hoop bij mensen. Zij begrijpen van binnenuit welke hindernissen de ander moet nemen. Deze ontwikkelde kennis is essentieel in het effectief bereiken en ondersteunen van mensen. 

Ik heb mij aangemeld voor de opleiding omdat ik graag leer hoe ik mijn levenservaringen meer bewust kan inzetten om ook als bestuurder te groeien’. Ik geloof dat in de wereld van kwetsbaarheid, stoornissen en problematiek er geen ‘wij-zij’ is. Iedereen is evenveel mens en de rollen die je hebt als client, als professional, kunnen fluïde zijn. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig wat de opleiding mij gaat brengen.

Aimee Heijdenrijk, bestuurder bij Pameijer

Voor wie?

Tijdens de opleiding leer je als leidinggevende, beleidsadviseur, manager of bestuurder hoe je jouw eigen ervaringskennis kan gebruiken om beleid te maken en leiding te geven aan ervaringsdeskundigen. Dit vraagt om verdieping in het vakgebied, om een beter begrip van de kracht en betekenis van (jouw) ervaringskennis en de wijze waarop je deze kennis en expertise optimaal kan inzetten.

LEIDINGGEVENDE

BELEIDSADVISEUR

MANAGER

BESTUURDER

Programma

De opleiding bestaat uit negen groepsbijeenkomsten waarin er ruimte is voor verdieping door reflectie, colleges met gastdocenten en opdrachten. We voeren gesprekken over leiding geven en beleid ontwikkelen om ervaringsdeskundigheid optimaal in te zetten. Tussentijds volg je vijf bijeenkomsten in een community of practice, CoP, oftewel een kleine studiegroep. We werken met literatuur en een online leeromgeving.

De opleiding besteedt aandacht aan:
• Visie, missie en methode bij beleid maken voor en leiding geven aan ervaringsdeskundigen
• Ruimte maken voor jouw eigen zelfonderzoek en dat van andere professionals
• Verdiepen in thema’s rondom ervaringsdeskundigheid als; open dialoog, leven met bestaansonzekerheid, appreciative inquiry, diversiteit, beeldvorming en wereldbeeld, empowerment, kwartiermaken in organisaties en maatschappij.

In de communities of practice delen we eigen ervaringsverhalen en die van anderen en reflecteer je op jouw eigen werkpraktijk.

DOWNLOAD HIER DE FOLDER

Wat heb je nodig om deel te nemen?

Minimaal een bachelordiploma of hbo-werk- en denkniveau en 2 jaar werkervaring

Een management- of bestuursfunctie of een functie als beleids- of HR-adviseur 

Je zet in je werk ervaringskennis van jezelf of anderen in of wilt dit gaan doen

Een intakegesprek met één van de opleiders; Marjo Boer of Pieter Verdoorn

Data, locatie en kosten

De opleiding start op 28 maart 2022 bij Howie in Rotterdam.
De 9 groepsbijeenkomsten zijn van 10.00 tot 16.30 op onderstaande data. De vijf CoP (community of Practice) bijeenkomsten zijn vrij in te plannen.

Bijeenkomst 1 | 27 maart 2023
Bijeenkomst 2 | 24 april 2023
Bijeenkomst 3 | 22 mei 2023
Bijeenkomst 4 | 19 juni 2023
Bijeenkomst 5 | 28 augustus 2023
Bijeenkomst 6 | 25 september 2023
Bijeenkomst 7 | 30 oktober 2023
Bijeenkomst 8 | 13 november 2023
Bijeenkomst 9 | 11 december 2023

De kosten voor de opleiding bedragen € 3.650,-
Dit is inclusief toegang tot de online leeromgeving van PAO en een geaccrediteerd certificaat.

Meer weten?

Voor meer informatie over de opleiding kan je terecht op de website van PAO
Of neem direct contact op met PAO via 085 4879310 of info@pao.nl